top of page
beige to sárgásbarna.png

Könyvtárunk Szentes központjában, a város egyik legszebb épületében több mint 110 ezres könyvállománnyal, számos folyóirattal és audiovizuális dokumentummal, valamint rendszeres művészeti és kulturális kiállításokkal, előadásokkal várja minden kedves jelenlegi és leendő olvasóját.

banner 2.jpg
A könyvtár története

Szentes közművelődése csak a 19. század utolsó harmadától kezdve indult rohamos fejlődésnek. Az írni-olvasni tudás ugyanis – más alföldi kistelepülésekhez hasonlóan – csak ekkor érte el azt a szintet, hogy a város lakói tömegesen igényeljék az írott kultúrát.

 

A szellemi élet előremozdításában komoly szerepet játszott az is, hogy a város 1883-ban megyeszékhellyé vált. Ekkortól már komoly anyagi erősforrások is rendelkezésre álltak ahhoz, hogy Szentes igazi várossá váljon.

 

Új patinás épületek, szilárd útburkolat, utcai világítás és egy sor szentesi kiadású újság mellett a szépirodalmi élet fellendülése és az olvasókörök megjelenése jelezte a megindult fejlődést...

01-b - könyvtár archív.jpg
3.jfif
2.gif
1.jfif
A Szentesi zsidóság története

A zsidóság Szentesen a 18. század második felében jelent meg, de ekkor még nem alkottak szervezett közösséget. 1817-ben egy adóösszeírás során 17 zsidó családot, összesen 92 személyt számoltak meg. A hitközség megszervezése is ettől az időponttól datálható.

 

A kicsiny közösségnek sok időbe telt, amíg a gyűlöletet, a gyanúsítást és a lenézést le tudta küzdeni. Nem elsősorban Szentes lakossága volt az, amelyik lenézte és üldözte a zsidót, hanem inkább a hatóság, mely az uraságot képviselte a városban.

 

A hatósági döntésekben pedig sokszor a földesúrnak a zsidókkal szembeni előítéletei és önkénye kapott hangot. Apró tűszúrások, majd hosszantartó megalázó helyzetek sorát voltak kénytelenek elszenvedni a helyi zsidóság tagjai. Íme, egy-egy feljegyzés ezek közül...

Gyűjteményünk
Gyűjteményünk

Földszint

 • Kölcsönözhető szépirodalom: Romantikus irodalom, Bűnügyi regények, Fantasztikus irodalom, Klasszikus szépirodalom

 • Folyóiratolvasó: 130 féle napi-, heti- és havilap

Első emelet

 • Kölcsönözhető szakirodalom (0-800)

Második emelet

 • Kölcsönözhető szakirodalom (900)

 • Középiskolai kötelező olvasmányok (próza és vers)

 • Helyismereti, helytörténeti gyűjtemény

 • Térképgyűjtemény

 • Idegen nyelvű (német, angol, cigány, eszperantó, francia, görög, latin, olasz, orosz, spanyol, szláv) könyvek. Szép- és szakirodalom egyaránt.

 • Segédkönyvtár (könyvtár- és irodalomtudomány, olvasás, szociológia, didaktika)

 • Társasjátékok

 • Hangoskönyvek (CD lemezek, hangoskönyvek, DVD és Videó film

Minősített könyvtári cím

A Minősített Könyvtár cím adományozásáról a kultúráért felelős miniszter 2011 óta hirdet pályázatot a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak és könyvtári tevékenységet folytató szervezetek elismerésére.

 

A Minősített Könyvtár címet elnyerő intézmények öt évig jogosultak a cím használatára...

Családbarát hely

Könyvtárunk most először, de azonnal sikerrel pályázott 2022-ben a CSALÁDBARÁT HELY címre, melyet a Családbarát Magyarország Központ hirdet meg és egy  auditálási folyamat eredményeképpen ítél oda az arra jogosult intézményeknek.

 

A tanúsítványt mind szolgáltatóhely, mind munkahely kategóriában elnyertük mind a gyermek, mind a felnőttkönyvtár részére.

Tanúsítvány.jpg
zsidóság anchor
Könyvtártörténet anchor
Gyűjteményünk anchor
Minősített, Könyvtárunkról anchor
Családbarát
facebook-icon-vector.png
insta_vector.png
bottom of page